Jak cieszyć się herbatą przez cały rok

Większość ludzi myśli, że herbata powinna być spożywana właśnie w mroźne zimowe popołudnie, w pobliżu kominka. Jednak w minionym stuleciu herbata przeszła długą drogę i nie kojarzy się już z tradycyjnym wiktoriańskim okresem, kiedy obywatele Londynu zatrzymali się około godziny 17 i zrobili sobie porę na herbatę. Możesz cieszyć się tym napojem nawet w gorący letni dzień, a także w nocy, więc można bezpiecznie powiedzieć, że herbata jest napojem na wszystkie pory roku.
Jesienne herbaty

W tym sezonie większość z nas czuje się zmęczona i zmęczona, szczególnie po produktywnym lecie. Dlatego potrzebujemy czegoś, co nas zabierze, pomoże nam zachować zdrowie i da nam energię – a to tylko niektóre z rzeczy, które herbata może zrobić dla ciebie! Najlepszą rzeczą w piciu herbaty jesienią jest obfitość ziół i owoców wszędzie, gdzie wyglądasz, więc po prostu wybierz kilka składników i utwórz ulubioną herbatę w ciągu kilku minut.

Jesień jest także świetna do picia zarówno gorącej, jak i zimnej herbaty, ponieważ pogoda zawsze się zmienia, więc trzymanie się obu opcji ma więcej sensu. Ale, jeśli wolisz, pamiętaj, aby zawsze mieć przy sobie gorącą i zimną czystą wodę, a ponieważ robienie herbaty przy użyciu niebezpiecznej wody może poważnie zaszkodzić zdrowiu. Znalezienie wiarygodnego oczyszczania wody w domu UV może być rzeczą do zrobienia. Tylko w ten sposób będziesz w stanie bezpiecznie i starannie przygotować herbatę.

Herbaty zimowe

Oczywiście zima to czas na herbatę, a nie tylko dlatego, że ją kochasz, ale dlatego, że utrzymuje ciepło podczas mroźnej pogody. Nie ma żadnej informacji, które herbaty są najlepsze w tym sezonie, ponieważ wszystkie one są wspaniałym sposobem na urozmaicenie zimnego wieczoru po długim dniu w biurze. Wszystko, co musisz zrobić, to znaleźć te, które kochasz najbardziej, ułożyć swoją szafkę na herbatę i cieszyć się innym smakiem każdego dnia. Nie zapomnij też dodać ciastek lub ciasteczek, które przeniosą to doświadczenie na wyższy poziom.

Jeśli chodzi o rodzaje herbaty, które większość ludzi preferuje zimą, trzeba zacząć od klasyki – mięty pieprzowej i ziołowej! Są dostępne w różnych rozmiarach i pakietach i możesz zdecydować się na zrobienie całej partii naraz lub pójść na jedną filiżankę. Mnóstwo ludzi uwielbia herbaty rooibos, ponieważ nie zawierają kofeiny i mogą zdziałać cuda dla twojego zdrowia, więc bądź pewien, że badasz także różne kombinacje rooibos.

Herbaty wiosenne

Czekając na lato i próbując otrząsnąć się z ewentualnego przeziębienia, być może złapałeś zimę, ważne jest, aby przygotować ciało na bardziej aktywny okres. To tam herbata może pomóc dzięki licznym korzyściom zdrowotnym, które towarzyszą jej użyciu – mogą pomóc w odzyskaniu zdrowia i pozostawić wszelkie negatywne konsekwencje. Jednak nie wszystkie herbatki odpowiadają wszystkim, dlatego należy zbadać, które rodzaje wywołują reakcje i pić określone herbaty do określonych celów.

Na przykład, możesz chcieć stracić trochę masy wakacyjnej i przygotować swoje ciało na plażę, a zielona herbata to sposób na zrobienie tego – zwiększy spalanie kalorii, ułoży się w stos z dużą ilością przeciwutleniaczy i przyspieszy efekty diety . Z drugiej strony, herbata rumiankowa może pomóc Ci się zrelaksować i odstresować, co jest bardzo ważne na początku roku, a herbata imbirowa zapobiegnie bólom głowy i zwalczy alergie.

Herbaty letnie

Chociaż większość ludzi woli zimną lemoniadę po przyjeździe do domu w upalny dzień, wybór herbaty może być lepszy. Przede wszystkim jest znacznie zdrowszy i mniej szkodliwy dla twojego organizmu niż jakikolwiek inny napój – oczywiście z wyjątkiem wody – i powoduje ogromną różnicę w morfologii krwi. Ponadto, jeśli zrobisz to wcześniej i włożysz do lodówki, herbata jest tak zimna i orzeźwiająca jak cola, a jest nawet smaczniejsza, gdy podaje się ją z lodem! Na koniec, oferowanie gościom herbaty zamiast napojów gazowanych pokazuje, że jesteście zdrowi i zawsze jest to dobre.

Ponadto niektóre herbaty mogą mieć trwały wpływ na zdrowie psychiczne i skutecznie podnieść poziom energii w ciągu zaledwie kilku tygodni. Jednym z nich jest herbata z imbirem i czerwoną datą, która jest ważną częścią chińskiej tradycji, ponieważ pomaga przywrócić energię, pobudza oczyszczanie organizmu i zapobiega chorobom, więc może być idealnym napojem na gorący dzień.
Cały rok

Jak widać, herbata jest niesamowitym napojem, który można docenić przez cały rok, więc nie rezygnuj z robienia tego, gdy tylko nadejdzie wiosna i pamiętaj, że picie przez cały rok sprawi, że będziesz silniejsza, zdrowsza i szczęśliwsza.

Idealne parowanie: herbata i czekolada

Prawdopodobnie jesteś już ekspertem, jeśli chodzi o łączenie różnych rodzajów wina z jedzeniem. Biały lub czerwony, ryba lub stek, to coś, co zawsze rozważasz przed wyruszeniem na kolację. To praktycznie sztuka.

Czy wiesz jednak, że podawanie herbaty o odpowiednim smaku czekolady może być równie trudne? Nie tylko wydobywa to, co najlepsze z obu światów, ale także sprawia, że ​​odkrywanie idealnego parowania jest o wiele przyjemniejsze. Biorąc to pod uwagę, nie jest to wcale łatwe zadanie, dlatego wskazujemy na kilka rzeczy, które mogą ci pomóc w podróży.

Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę siłę, głębię i subtelne nuty smaków, które chcesz łączyć. Na przykład mocne czarne herbaty lepiej smakują z równie mocnym smakiem ciemniejszej czekolady, a lżejsze herbaty lepiej uzupełniają mleko lub białą czekoladę. Jak wyjaśniła chocolatier Patricia Christopher – “Potrzebujesz smaków, które staną do siebie. Jeśli ugryziesz kęs czekolady, a potem wypijesz łyk herbaty i nadal czujesz smak czekolady, to wiesz, że to dobre połączenie. ”

Po drugie, jakość jest bardzo ważna, więc upewnij się, że wybierasz czekoladę dobrej jakości, która ma duży procent masła kakaowego, a najlepiej nie zawiera uwodornionych olejków. To samo dotyczy herbaty, jednak ocena jej jakości zależy od wielu różnych czynników, takich jak surowy stan liścia, kraj pochodzenia, klimat itp. Najlepszym sposobem, aby ocenić jakość herbaty, jest jej sam smak.

Biała czekolada wytwarzana jest z masłem kakaowym, cukrem i mlekiem, a jej głównym charakterystycznym cechą jest silny słodki smak. Tak więc, podczas parowania, szukaj podobnych słodkich smaków. Możesz jednak spróbować czegoś innego i wymieszać z nutami, które są bardziej po gorzkiej stronie. Rodzaje smaków zwykle spotykane w białej czekoladzie to orzechy makadamia, jagody, orzechy kokosowe lub cytryna. Mając na uwadze te smaki, spróbuj dopasować je do komplementarnych stylów herbacianych zawartych w herbacie Dragonwell Green od Mistrza Wei, Tisanes z trawy cytrynowej, zielonej herbaty o zapachu jaśminu lub nawet Matcha. Znana jako jedna z najbardziej “gorzkich” smakujących zielonych herbat, mocny smak Matcha bardzo dobrze pasuje do słodyczy białej czekolady.

Czekolada mleczna

Czekolada mleczna zawiera 10-40% kakao, tłuszczu mlecznego, stałych składników mleka i słodzików, dzięki czemu ma łagodny, słodki i kremowy smak. Jest to prawdopodobnie najbardziej odpowiedni rodzaj czekolady do łączenia z różnymi rodzajami herbaty. Działa dobrze z mocniejszymi mieszankami herbacianymi, a także z czarnymi smokey. Więc na ogół sparuj ją z każdą czarną herbatą, najlepiej bez mleka, ponieważ to zepsuje smak. Następnie idź do Houjicha, którego smakowite i prażone nuty dobrze pasują do słodkich pokarmów. Genmaicha to przede wszystkim mieszanka zielonej herbaty i palonego ryżu, które nadają mu orzechowy smak, idealny do połączenia z mleczną czekoladą.

Nic dziwnego, że ten rodzaj czekolady stał się jednym z najpopularniejszych smaków na świecie, regularnie pojawiającym się na różnego rodzaju uroczystościach i wydarzeniach. Żaden okres świąteczny nie byłby kompletny bez ładnego pudełka czekoladek. Wyobraź sobie, że zjesz pyszny bar świątecznej czekolady i wypijesz ciepłą herbatę. Wszystkie te wspaniałe sezonowe smaki czekolady, takie jak pierniki, orzechy laskowe lub cynamon, doskonale pasują do solonej karmelowej herbaty lub czarnej herbaty cejlońskiej z nutą ostrych goździków i skórek pomarańczowych.

Ciemna czekolada

Ciemna czekolada ma wyższą zawartość masła kakaowego, mniej mleka i ma stosunkowo niską zawartość cukru, co nadaje mu mocny smak, często połączony z nutami słodkimi i korzennymi. Dlatego toleruje naprawdę odważne, taninowo-ciężkie rodzaje herbaty. Niektóre z najlepszych kombinacji obejmują rodzaje bogatej chińskiej czarnej herbaty, takie jak dojrzałe pu’er, pączek taki jak Yunnan Golden Buds i oolong z jego bogatymi nutami cynamonowymi, lub miodowo-smakowy Tie Guan Yin.
Wybierz mądrze

Jeśli zdecydujesz się na wyjątkową czekoladę lub niezwykłą herbatę, połącz je tylko z czymś podobnym pod względem jakości. Nie zrobi nic dobrego, jeśli wybierzesz coś mniej.

Herbaty o smaku sztucznym nie powinny być łączone z delikatną czekoladą. Kluczem jest indywidualne podejście do tekstury i warstw każdego smaku. Tylko wtedy będziesz w stanie sprawić, by działały razem.